Inloggen

Tijs & Cyril Makelaardij

Tijs & Cyril Makelaardij

Bijna vier op de vijf huizen worden voor meer dan de vraagprijs verkocht. Biedingen lopen soms op tot absurde bedragen. Welkom op de huizenmarkt anno 2022. De COVID-pandemie had veel impact op de economie, maar opvallend genoeg bleef de huizenmarkt het goed doen. De huizenprijzenstegen vanaf 2020 juist harder; er wordt rekening gehouden met een stijging van de huizenprijzen van meer dan 12%.

Tijs & Cyril Makelaardij is in 2002 opgericht als Tijs Hillen makelaardij. In 2018 is Cyril van de Veerdonk ingestapt als mede-eigenaar. In deze markt is Tijs & Cyril Makelaardij een gevestigde naam. Met 240 panden in de verkoop per jaar en een hoge naamsbekendheid mag je Tijs & Cyril gerust een begrip in de regio noemen. “Je haalt klanten binnen, door zichtbaar te zijn”, zegt Cyril van de Veerdonk

Met de zichtbaarheid zit het wel goed, met onder andere bedrukte golfballetjes, pennen, een fiets, inzet van sociale media en twee opvallende Jeeps als reclameobjecten. We zien jullie overal, horen we vaker. Dat is natuurlijk wat wij willen, maar ook wat mensen willen. Ons streven is dat we in de top vijf staan als je mensen zou vragen vijf makelaars uit de regio te noemen.”

Begeleiden en ontzorgen Ook in een tijd, waarin huizen zich bijna vanzelf verkopen, blijft de makelaar belangrijk. “Het is een razendsnelle markt en elke dag gebeurt er iets. Biedingen rijzen soms de pan uit. In deze dynamiek willen we onze klanten zo goed mogelijk begeleiden en ontzorgen. Daar komt veel bij kijken. De huizenmarkt is complex, onder andere op het gebied van wet- en regelgeving. Bij een bezichtiging gaat het 20% over de woning, voor de overige 80% over andere zaken. Een makelaar moet vertrouwen uitstralen en kennis van zaken hebben”, aldus Cyril. “We hebben vier makelaars en vijf medewerkers in de ondersteuning. Dat geeft aan dat ons werk veel omvangrijker is dan in het verleden. Met ons jong en dynamisch team kunnen we goed mee in wat de markt vraagt. Een traditionele makelaar redt het niet in deze tijd.”

“Niet alleen huizen verkopen is ingewikkelder, ook de wet- en regelgeving omtrent personeel, contracten, en eventuele re-integratie trajecten. Dat soort zaken willen we net zo goed regelen als ons onroerend goed. We zijn net te klein om een HR-medewerker in dienst te nemen. Daarom hebben we Selexxyz gevraagd ons te ondersteunen en te begeleiden bij personele zaken. Wij zijn goed in onroerend goed en Selexxyz in HR”, aldus Tijs Hillen. Het segment waar Tijs & Cyril Makelaardij zich op richt omschrijft Cyril als ‘mooi vastgoed’. “Of het nu een pand is van twee ton of een miljoen is niet belangrijk, waar het om gaat is dat het vastgoed niet onderkomen is en dat de eigenaren betrokken zijn. Als iemand zijn huis niet opruimt en in orde maakt voor de verkoop, getuigt dat niet van interesse en respect. Dan zijn wij niet de makelaar om zo’n huis te verkopen.” Tijs & Cyril Makelaardij doet ook veel in nieuwbouw. “Dat is een hele andere wereld. De opdrachtgever is een zakelijke partij; een investeerder of projectontwikkelaar. Mensen kopen vanaf de tekening en als makelaar ontvang je een courtage.” Nieuwbouwprojecten die Tijs & Cyril Makelaardij in portefeuille heeft zijn onder andere de Groene loper, Sphinxkwartier, Op de Berg (Cadier en Keer), villa Nova (Valkenburg) en een nieuwbouwproject in Gronsveld.

Geweldig mooi vak Tijs heeft de woningmarkt in de loop der jaren sterk zien veranderen. “Vóór de economische crisis die in oktober 2008 begon was het makelaarsvak relatief eenvoudig. We verkochten zo’n 100 panden per jaar tegen een gemiddelde verkoopprijs van 3,5 ton. Als er iets gebeurde in de wereld, zoals de Irak-oorlog, fluctueerden de prijzen iets, maar dat was het ook wel.

Tijdens de crisis verkochten we nog steeds 100 panden, alleen de gemiddelde verkoopprijs daalde met een ton. In het hoger segment werd amper nog wat verkocht. De goedkopere huizen werden wel verkocht. Eind 2014 tekende zich het eerste herstel af. In het eerste half jaar van 2014 verkochten we 50 woningen, de tweede helft van dat jaar 150. Cyril kwam erbij, de crisis was achter de rug en een nieuw tijdperk brak aan. In de crisis werd er gezegd, ‘dit nooit meer, nooit meer zo’n vraagprijzen’. Heel veel mensen zijn daardoor in de problemen gekomen, omdat hun huis ‘onder water stond’. We hadden ons lesje geleerd dachten we. De huizen zouden nooit meer op het niveau komen van 2008 vlak voor de crisis. En wat zien we nu? De prijzen zijn hoger dan in 2008. Schijnbaar hebben we een kort collectief geheugen, want het is weer een gekkenhuis op de huizenmarkt. Er zijn amper nog aflossingsvrije hypotheken, maar zelfs met aflossing is het door de lage rente voordelig om nu een huis te kopen. Het verschil is dat alles leek te kunnen voor de crisis. De banken zitten nu in een strak keurslijf.

Hypotheekadviseurs moeten lijstjes en protocollen afwerken. Omdat de rente zo laag is, is het aantrekkelijk om nu een huis te kopen. En dat doen mensen dan ook. Als je een huis verkoopt met een rente van 4% voor 4 ton en je koopt een huis voor 5 ton tegen 1%, heb je alsnog lagere maandlasten. Laatst had ik 15 mensen voor een bezichtiging en nog 40 mensen op de reservelijst. Een half uurtje bezichtigen en binnen een week een bod doen. Mensen accepteren de teleurstelling als ze niet de koper zijn geworden maar of het nu leuker is geworden? De charme is er een beetje vanaf, er moet veel meer geregeld worden, maar dat maakt het ook weer interessant. Het blijft een geweldig mooi vak.”

 

Quote:

“Wij zijn goed in onroerend goed en Selexxyz in HR”

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent