Inloggen

Klant aan het woord

Blanche Dael - Coffeelovers

Een prachtig Maastrichts familiebedrijf

De Brabantse Mireille Fitters maakte eind jaren ‘80 kennis met Blanche Dael: “In mijn tweede semester op de Hotelschool in Maastricht leerde ik Albert kennen,” vertelt zij. “Albert, Maastrichtenaar pur sang, werd na een aantal jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, zaakvoerder van Blanche Dael. Dat is hij tot op de dag van vandaag.”

“Ik ben in 2001 in het familiebedrijf gestapt. Albert en ik zijn allebei ondernemend en we worstelden met de vraag van veel klanten waarom Blanche Dael nergens zijn eigen koffie schonk. Als antwoord openden we Coffeelovers aan Plein 1992 in Maastricht. Onze klanten vonden het fantastisch, al vonden sommigen het in het begin wel jammer dat de inrichting niet af was”, lacht Mireille. “Blanche Dael stond voor authentiek en ambachtelijk, Coffeelovers is hip, industrieel en grootstedelijk; je ziet de afvoerpijpen, alles is open en de zaak galmt. Maar, het wende snel. Juist ook omdat de producten en onze passie om mensen te verwennen met een heerlijk koffiemoment hetzelfde bleven.”

Verhuizing naar de Brikkenbouw Coffeelovers en Blanche Dael groeiden samen in korte tijd naar tien vestigingen in Maastricht, Eindhoven, Nijmegen en Roermond en 130 medewerkers. In oktober 2020 volgde opnieuw een belangrijke mijlpaal toen de koffiebranderij en theepakkerij - die het centrum van Maastricht al lang hadden verlaten - naar de ‘Brikkenbouw’ in het Sphinxkwartier in Maastricht verhuisden. “Waar Sphinx vroeger zijn bakstenen bakte, draait nu alles om koffie”, vertelt Mireille. “Er wordt koffie gebrand. We hebben er een branderij-café en een koffiewinkel. We leiden er onze eigen barista’s en medewerkers van onze zakelijke Blanche Dael-klanten op. We ontvangen er klanten en organiseren er proeverijen - met 13 koffies op de tap. Ook is er een expositieruimte, waar we wisselende tentoonstellingen organiseren. Blanche Dael is helemaal op zijn plek in dit monumentale gebouw. Ook omdat het zo herinnert aan de eerste branderij van Guillaume Dael in het Jekerkwartier.”

Ieder zijn eigen employee journey
 “Ik weet nog dat mijn schoonouders niet meteen enthousiast waren toen wij ons idee voor Coffeelovers voorlegden”, vervolgt Mireille vrolijk. “Horeca is hard werken”, waarschuwden zij ons. “En dat is het ook. Er ligt altijd wel een vraag en er moet altijd iets geregeld worden. Het is echter ook heel waardevol. Ik zie het als een voorrecht dat wij onze gasten dagelijks hun ultieme koffie- of theemomentje kunnen bieden. Maar, minstens zo waardevol vind ik dat wij met onze AA-producten koffie- en theeproducenten en daarmee hele community’s verspreid over de wereld steunen. En dat wij binnen ons bedrijf zoveel mensen in hun ontwikkeling mogen begeleiden.”

“De employee journey die wij binnen Blanche Dael en Coffeelovers kunnen aanbieden, is breed. Bij ons werken stagiaires van 16 maar ook mensen van in de 60. Als HR-manager zie ik het als mijn belangrijkste opdracht om ieders talenten aan te spreken en deze te laten groeien. Marloes en Roger ondersteunen mij hierbij. Zij voelen perfect aan waar wij voor onze teams op in moeten zetten en helpen ons bij de werving en selectie. Hun advies is onmisbaar; naast de producten zijn de medewerkers ons belangrijkste kapitaal. Zij moeten onze passie overbrengen. Dat lukt alleen als de juiste persoon op de juiste plek instroomt en zich optimaal ontwikkelt. Daar investeren wij in. Wij vragen passie en hospitality van onze medewerkers. In ruil daarvoor kan ons team vertrouwen op perfecte arbeidsvoorwaarden. Daar ben ik echt trots op. Het team moet gewoon top zijn. Dan volgt de rest vanzelf.”

In 1878 opende Guillaume Dael aan de Wolfstraat in Maastricht ‘G. Dael, in Koloniale Waren’.Als in 1928 dochter Blanche de winkel met koffie- en pindabranderij en theepakkerij overneemt, verandert zij de naam in het chique Maison Blanche Dael. Sinds 2000 is dit ook het zusterbedrijf van het populaire koffiehuis

Coffeelovers. De naam zegt het, passie voor koffie, daar draait het om in dit 143 jaar oude Maastrichtse familiebedrijf.

‘Marloes en Roger passen bij Blanche Dael en Coffeelovers. Zij zijn net zo bevlogen als wij. Ze werken  kleinschalig en zijn empathisch. In 2009 hebben wij nadat wij een basisschool hadden gebouwd in Guatamala de ‘stichting Escuela Blanche Dael’ opgericht om hulp te bieden aan de kinderen die hier naar school gaan. Waar zij maar kunnen, steunen Marloes en Roger ons hierbij.’

 

Mireille Fitters
Blanche Dael - Coffeelovers

Selexxyz HR consultancy
278
23 March 2023
Share

Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent