Inloggen

Klant aan het woord

Stadshotel Botterweck, Bueno en Carworld Classic

Sonja en Erol zijn geen onbekenden in het Limburgse bedrijfsleven. Sonja groeide op in de Valkenburgse horeca, waar zij zelf al 37 jaar Stadshotel Botterweck runt. Daar is in 2017 een tweede stadshotel en naast een Restaurant Bueno in Valkenburg een tweede Restaurant Bueno in Heerlen bijgekomen. De inspiratie voor het Bueno-concept kreeg het koppel tijdens een etentje in een tapasrestaurant in Spanje. “We houden enorm van Spanje en Spaans eten, maar vooral het idee van kleine hapjes die je samen aan tafel deelt, sprak ons aan. Na die avond hebben we ons restaurant in Valkenburg omgebouwd en een menu samengesteld met zelfgemaakte tapas. Het concept sloeg meteen aan. Zelfs in deze lastige coronatijd mogen we niet klagen. De hotels mogen gelukkig open blijven en de restaurants draaien door voor take away.”

Het vaste team van de vier horecazaken van Erol en Sonja telt circa 60 medewerkers. “Tijdens het hoogseizoen in de zomer en rond de kerst komen daar nog seizoenswerkers bij”, vervolgt Sonja. “In de horeca is het de grootste uitdaging om goede medewerkers te vinden. Mensen die betrokken zijn, van hun werk ‘werk’ maken en iets extra’s willen doen voor onze gasten. Dat zijn de diamantjes die we zoeken en die van ons bedrijf een succes maken. Want je kunt het lekkerste eten of het beste bed bieden, als het team niet functioneert en de gastvrijheid tekort schiet, komen mensen niet terug. Toen onze HR-medewerkster die al jaren bij ons in dienst was en onze bedrijven van haver tot gort kent, ons ging verlaten, hadden we dus even iets van, o jee. Maar eenmaal kennisgemaakt met Marloes, was dat gevoel gauw weg. We merkten dat zij veel ervaring meebracht. Zij is punctueel, gestructureerd en communicatief erg goed. Bovenal vinden wij haar een prettige persoon om mee samen te werken. Voor veel medewerkers was zij al snel een vertrouwenspersoon.”

Een frisse blik “Marloes’ ideeën en vooral ook haar blik van buitenaf op ons bedrijf werkten verfrissend”, vult Erol aan. “Wij hebben haar dan ook alle vrijheid gegeven om ons HR-beleid vanaf de basis opnieuw op te zetten. De administratieve taken hadden we al ondergebracht bij RSM, zodat zowel onze nieuwe administratieve kracht als onze HR-functionaris zich meer kon focussen. Dat is geen overbodige luxe, want in een team met 60 man speelt altijd wel iets. Sowieso kent de horeca veel personeelswisselingen. Die moeten goed geregeld worden. We willen zieke medewerkers goed begeleiden. En dan zijn er nog vragen die in de waan van alledag opduiken. In het verleden reageerden we ad hoc op HR-vragen. En eerlijk is eerlijk, soms gingen we te ver mee met onze medewerkers, want je gunt ze het beste. Marloes heeft alle HR-processen uitgewerkt en vastgelegd. Zo kunnen we voor iedereen één lijn trekken. Dat werkt beter.”

Afscheidsetentje “Wij vinden het knap dat je van buitenaf in vijf maanden zo’n groot verschil kunt maken in een bedrijf”, besluit Sonja. “Het HR-huis staat, inclusief nieuw beleid voor werving & selectie en een opgeschoonde HR-administratie. Door functioneringsgesprekken in te voeren heeft Marloes bovendien een brug geslagen tussen het hoofdkantoor in Valkenburg en de vier locaties. Dat is misschien wel de belangrijkste verandering: er is meer contact binnen ons team. Marloes’ interim-periode bij ons is dan ook samen afgesloten met een etentje samen met haar partner Roger. Als dank voor de samenwerking; die hebben we ongelofelijk gewaardeerd. Wij kunnen goed vooruit op de basis die zij heeft gelegd en met de nieuwe HR-medewerker die wij samen met Marloes hebben geworven. De lijntjes tussen haar en Marloes zijn gebleven. We blijven zo zeker in contact.”

Begin 2019 nam administratief en HR-medewerker Juani ontslag bij de horecaondernemers Sonja Botterweck en Erol Ertan. Samen runt dit echtpaar twee Botterweck stadshotels én het succesvolle Bueno ‘all you can eat’ tapasconcept in Heerlen en Valkenburg. “Juani verhuisde met haar man naar het Spaanse dorp Polopos – bekend van het RTL4-programma – om daar een B&B te openen. Marloes van Selexxyz nam ad interim de taken van Juani over en structureerde meteen ons hele HR-huis.”

“Wij vinden het knap dat je van buitenaf in vijf maanden zo’n groot verschil kunt maken in een bedrijf. De blik van Marloes op ons bedrijf werkte erg verfrissend.”

Sonja en Erol Ertan, Stadshotel Botterweck, Bueno en Carworld Classics

Selexxyz HR consultancy
592
5 September 2022
Share

Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent