Inloggen

Klant aan het woord 'RB Intermodal'

RB Intermodal: een niche transporteur met meerwaarde

 

RB Intermodal heeft inmiddels vijfenveertig vrachtauto’s in Limburg en nog eens hetzelfde aantal auto’s in Spanje. “We hebben ook vestigingen in Tennessee (VS), Spanje en Abu Dhabi. En dan heb ik het niet over een postadres, maar over eigen vrachtauto’s en lokale medewerkers”, aldus Onno Sturme.

RB Intermodal startte midden in de economische crisis. “Juist door de crisis ontstonden er kansen. We waren hierdoor gedwongen om klein te beginnen. En hoe hard het ook is, er gingen transporteurs failliet. Bovendien richtten we ons op een specifiek segment; het bulktransport. We wilden meer zijn dan een vervoerder. Vanaf het begin is ons onderscheidend vermogen ‘waarde toevoegen’. We bedenken oplossingen, bijvoorbeeld voor het transporteren van poederproducten. Dat is een lastig product, waarvoor we speciale boxcontainers hebben ontwikkeld. Innoveren in de supply chain, daar gaat het bij ons om. Er werken bij RB niet alleen chauffeurs en planners, maar ook ingenieurs. We hebben een afdeling research en development met vijf mensen. Dat betekent ook dat we oplossingen bedenken zonder vrachtauto, maar voor vervoer over het spoor of over water; geen tolkosten, minder dieselkosten en milieuvriendelijker. We zijn het eerste intermodale transportbedrijf in Europa dat de uitstoot van schadelijke stoffen met meer dan 50% reduceerde in vergelijking met het conventionele wegvervoer. Naast efficiency zijn CO2 reductie en operation clean sweep (verminderen van plastic afval) absolute speerpunten in onze bedrijfsvoering en de dienstverlening naar klanten”, zegt Onno. 

De logistiek is een aparte business Dit betekent ook dat RB in de concurrerende transportmarkt geen prijsvechter is. “Het gaat niet om de prijs, maar om de prijs-kwaliteit verhouding. We werken samen met onze opdrachtgevers, denken actief mee en besparen geld in de efficiency. Met deze aanpak realiseren we een jaarlijkse omzetgroei van 20%”, aldus Onno.

Bij RB Intermodal werken inmiddels in totaal 110 mensen. ”Met een dergelijke groei en omvang van personeel heb je ondersteuning nodig op HR-gebied. We hebben geen personeelsfunctionaris in dienst, maar we hebben de expertise wel nodig. Als je uit tweehonderd reacties op een vacature niet de geschikte kandidaat kunt vinden, doe je iets niet goed”, zegt Gwendy Gielen, organisatiemanager bij RB Intermodal. “We hebben besloten om dit uit te besteden aan een externe partner. Dat is Selexxyz. Roger en Marloes hebben een groot netwerk en specialistische kennis op HR-gebied. De logistiek is een aparte business. Medewerkers draaien hier vaak elf tot twaalf uur per dag. Dat moet je willen en kunnen. Tegenwoordig hechten mensen veel waarde aan de balans werk-privé. Daar gaan we niet aan voorbij, dus hebben we meer mensen nodig, want als de klant belt, moeten we er voor hem zijn. Met traditioneel denken red je het hier niet. Het is geen acht tot vijf baan. Iedere vijf minuten gebeurt er iets. Als een klant belt, weet je dat er een probleem is. Het mooie van het vak is het ‘yes’-moment als je een probleem hebt opgelost. Keerzijde is dat je niet altijd alles kunt oplossen. Gelukkig lukt ons dat meestal wel. Een mooie bevestiging is dat we bij Sabic al twee keer vervoerder van het jaar zijn geworden. Gekozen uit honderd vervoerders en daar zitten hele gerenommeerde bedrijven tussen. Dat is iets om trots op te zijn. In heel Europa zijn maar tien intermodale vervoerders die vergelijkbaar zijn met RB. In twaalf jaar tijd heeft het transportbedrijf een sterke positie verworven in de internationale logisitiek. En het einde van de groei is nog niet in zicht.”

Dertien jaar geleden startte Onno Sturme, zijn eigen transportbedrijf. Een klein kantoortje in Elsloo met drie medewerkers en acht vrachtauto’s. Een jaar later was RB Intermodal een volwassen logistiek bedrijf met klanten als Basell, BASF en Sabic. Niet alleen transport van A naar B, maar het aanbieden van logistieke innovatieve oplossingen, dat is waar het bedrijf zich in onderscheidt en groot mee is geworden. RB Intermodal heeft inmiddels vijfenveertig vrachtauto’s in Limburg en nog eens hetzelfde aantal auto’s in de Spanje.

 

Marloes Jadoul - Ermers
524
5 June 2023
Share

Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent